Ervaringen met Sleipnir

Sleipnir beweegt zich nu op twee vlakken: de stichting waarin het eigendom en het kapitaal van de aangesloten bedrijven zit, en een coöperatie die in bredere zin actief wil bijdragen aan een andere economie. Sleipnir zelf wil niets, er is geen enkele machtsverhouding want het bestaat alleen uit vertegenwoordigers van de aaneengesloten bedrijven.

Veel van die bedrijven zijn geïnspireerd door de sociale driegeleding en Steiners sociale hoofdwet. Wij willen naar een economie die draait om de behoefte van mensen en die van de aarde. Je ziet dat steeds meer bedrijven wereldwijd dit ook willen en kiezen voor dit ideale midden tussen kapitalisme en socialisme.

De samenwerking met Sleipnir heeft bij mij een persoonlijke ontwikkeling teweeggebracht, waarin veel vragen die ik had over een eerlijke economie beantwoord werden. Bij The Shore heeft het gezorgd voor een relatie tussen de vennoten die 100% gelijkwaardig is en recht doet aan de individuele behoeften van ieder die er werkt. Als ik destijds op de klassieke manier de helft van de aandelen had verkocht was die gelijkwaardigheid er niet geweest.
Een heel groot voordeel van werken met Sleipnir is het netwerk van ondernemers waarin je belandt. Eenpitters kunnen putten uit de decennia aan ervaring van bestuurders van bijvoorbeeld Odin, en andersom krijgen de grote jongens inspiratie van de frisse nieuwkomers.  

Dit is een fragment uit een interview met Hans van den Broek van surfschool en strandpaviljoen The Shore, ín Scheveningen. Het hele verhaal lees je in: Ondernemend de toekomst in - Zes interviews, van Anne van Ginkel, verschenen bij Nearchus CV, ISBN 9789492326911