Grond gewoon goed gebruiken

Wouter en Kathinka Kamphuis zijn met hun boerderij 't Leeuweriksveld lid geworden van de Sleipnir Coöperatie. Al lang geleden hebben zij ervoor gekozen de grond van hun bedrijf niet in privébezit te hebben.
Wouter en Kathinka Kamphuis zijn met hun boerderij 't Leeuweriksveld lid geworden van de Sleipnir Coöperatie. Al lang geleden hebben zij ervoor gekozen de grond van hun bedrijf niet in privébezit te hebben.
Odin Foodcoop telt tegenwoordig 28 winkels, een aantal dat nog steeds geleidelijk toeneemt. Niet alleen is Odin een onderneming die niet in privébezit is, ook bijzonder is dat Odin voor de coöperatievorm gekozen heeft. Klanten, medewerkers en financiers zijn allen lid van de coöperatie. In de 28 winkels hebben alle artikelen twee prijzen: een ‘gewone’ prijs en een (lagere) prijs die voor de leden van de coöperatie geldt.
Op 14 februari organiseerde de Sleipnir Coöperatie een themabijeenkomst die door zo’n 50 mensen bezocht werd. Daaronder natuurlijk veel coöperatieleden maar ook een aantal introducées die nader kennis wilden maken met de samenwerking en achtergronden van Sleipnir.
Een gestage groei - is een gezonde groei. Het aantal ondernemers dat zich bij Sleipnir aansluit neemt voortdurend toe.
Sleipnir-ondernemers zijn in veel gevallen bij uitstek pioniers. Ze zijn actief in vernieuwende branches of kijken met een nieuwe blik naar de bestaande praktijk en brengen daar nieuwe gedachten binnen.
In 2022 vindt in de provincie Flevoland de Floriade plaats, het grootscheepse internationale evenement op het gebied van landbouw, natuur en -nu ook- voeding.
“Hoe kan grondbezit eigenlijk bestaan? Ik vind het opvallend dat deze basale vraag zo weinig wordt gesteld. Ons huidige systeem van eigendom en zeggenschap over land veroorzaakt zo veel van onze grootste problemen: het verdwijnen van diersoorten en ecosystemen, de uitsluiting en marginalisering van zo veel mensen, het gebrek aan woonruimte in talloze steden – in hele delen van de wereld zelfs –, het gebrek aan publieke ruimte in onze steden, dat we nauwelijks toegang hebben tot de natuur...”
Een beetje flauw om het zo te zeggen, maar Sleipnir-onderneming Nederhout 'timmert aan de weg'. Nederhout werkt met Nederlands hout en verzorgt, vaak in maatprojecten, meubels, inrichting e.d. in de horeca, in bedrijven of thuis.
Duurzaamheid, iedereen heeft het erover. Bij Sleipnir heeft duurzaamheid niet alleen te maken met de aarde en het milieu, maar ook met wat 'sociaal duurzaam' is: zó ondernemen dat je bouwt aan duurzame verbindingen met alle betrokkenen.
Zonder investeerders en ‘kwartaaltargets’ kan het in de dagelijkse activiteit van De Sprank gaan waar het in de kern ook om zou moeten gaan: om de zorg voor de kinderen.
De bij Sleipnir aangesloten ondernemers gaan bewust anders om met het eigendom van hun onderneming. Bijzonder? Ja en nee. Nee omdat het goed beschouwd een vreemd idee is om te denken dat je een onderneming kunt bezitten. Ja omdat de meeste ondernemingen nog wel privébezit zijn.
Geld gaat de hele wereld rond. Maar wat zou het kunnen betekenen als geld in een kleinere kring rond gaat - en rond blijft gaan? Dat laatste wordt circulair geld genoemd: geld dat binnen een bepaalde kring of regio als geld gebruikt kan worden, en dat niet 'buiten de kring' kan.
Voor het vierde jaar op rij start eind september de Werkplaats voor de Toekomst, een stevige cursus waarin theorie en praktijk van de sociale driegeleding en het 'anders ondernemen' uitvoerig behandeld worden.
Jac Hielema (Economy Transformers) maakte een podcast met Hans van den Broek van surfschool/horecagelegenheid The Shore in Scheveningen.
Sinds de oprichting van de Coöperatie is er een gestage stroom van nieuwe leden. Sinds enkele maanden is De Haagse Boekerij lid van de Sleipnir Coöperatie geworden.
Op 24 september start Economy Transformers de Basisopleiding Samenlevenskunst — een opleiding bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het zichzelf ontwikkelen tot Samenlevenskunstenaar vanuit vrij, gelijk, samen.
Ja, je werkt samen, ieder in je eigen bedrijf of bezigheid, aan een andere economie. Maar als je, vanwege Corona, lange tijd geen bijeenkomsten kunt organiseren, mis je ook het samenkomen: elkaar ontmoeten, bijpraten, horen waar de anderen mee bezig zijn, je eigen vraagstuk met deze of gene bespreken. Erik Lemmens van Werkplaats De Smidse was er snel bij om, nu het weer kan, een regionale Sleipnirbijeenkomst te organiseren in het midden van het land.
In Driegonaal, tijdschrift voor sociale driegeleding, verscheen een interview met Anja de Vletter, oprichtster van Kinderhuis Maminka in Havelte. Het Kinderhuis biedt kinderopvang in een heerlijke omgeving en bestaat al twaalf jaar. In een verder verleden was Anja actief in verschillende initiatieven met een sociaal-vernieuwende insteek. En zo ligt het in de lijn dat er inmiddels een verbinding is gelegd met Sleipnir en dat er een traject loopt waarin Kinderhuis Maminka zich bij Sleipnir gaat aansluiten.
De Korenmaat, biologische bezorgwinkel in Zeist, zoekt flexibel inzetbare bezorgers en verdelers.